Hány éves kortól szerezhetek jogsit? – Jogosítvány korhatárok

Szerző: admin Közzétéve:

Egyik leggyakoribb kérdés, hogy pontosan mikor – hány éves kortól – lehet elkezdeni a tanfolyamot és jogosítványt szerezni. Érthető, hiszen a szabályozás (főleg a nagyobb kategóriáknál) összetett, ugyanis más a korhatár a tanfolyamra való jelentkezéshez, más a KRESZ-, valamint a forgalmi vizsgához is.

A jogosítvány megszerzéséhez szükséges életkor

Ez azt határozza meg, hogy legalább hány évesnek kell lenni ahhoz, hogy az adott kategóriából forgalmi vizsgán vegyen részt a tanuló és ezzel együtt a jogosítványát is megszerezze. Ugyanis a sikeres forgalmi vizsga letétele után minimális időtartamon belül kézhez kerül a jogosítvány.

A jogszabály a legtöbb kategóriára eltérő minimális életkort határoz meg:

  • “AM” kategória – robogó: 14. életév
  • “B” kategória – személygépjármű: 17. életév
  • “C” ; “CE” – teherautó; pótkocsi kategória: 18. életév
  • “D” kategória – busz: 21. életév

FONTOS! Tehát, mint látni lehet, teherautóra, pótkocsira megszerezhető a jogosítvány már a 18. életév betöltésétől, azonban az így szerzett jogsit a 21. életév betöltéséig csak Magyarországon jogosít vezetésre. Ugyanez vonatkozik a “D” kategóriára is, amelyre a jogsit ugyan meg lehet szerezni már 21 évesen, de a 24. életév betöltéséig az csak belföldön használható.

Az “A” kategóriás motorra külön szabályok vonatkoznak: Ha a tanuló még nem rendelkezik korábbi motoros jogosítvánnyal (“A2”), akkor csak 24. évtől szerezheti meg. Ha rendelkezik legalább 2 éve “A2” jogosítvánnyal, akkor a teljesítménykorlátozás nélküli “A” kategóriára már 20. életévétől szerezhet jogsit – de ez esetben is a 21. életévéig csak 15kw-ot meg nem haladó motoros triciklit vezethet…

Tehát csak akkor jelentkezhetek, ha már betöltöttem a 17-et? NEM!

A jogszabály rendelkezése szerint tanfolyami képzésre az vehető fel, aki “a megszerezni kívánt vezetői engedély kiadásához szükséges életkort betöltötte, vagy annál legfeljebb 6 hónappal fiatalabb”. Ez azt jelenti, hogy a fent említett életkorok betöltése előtt fél évvel már lehet jelentkezni: így “AM” kategóriás képzésre már 13 és fél évesen, “B” kategóriára 16,5 évesen és így tovább az összes többinél…

Elméleti vizsga 

Az utolsó életkor határ a KRESZ és egyéb elméleti vizsgákhoz kapcsolódik. Ez azt szabályozza, hogy hány évesnek kell lenni ahhoz, hogy a jogosítvány megszerzéséhez – és a gyakorlati oktatás megkezdéséhez – szükséges elméleti vizsgát elvégezhessük. A jogszabály szerint elméleti vizsgára az bocsátható, aki a megszerezni kívánt vezetői engedély kiadásának feltételéül a jogszabálynál előírt életkornál legfeljebb három hónapnál fiatalabb. Tehát ennek értelmében “B” kategóriás KRESZ vizsgát 16 évesen és 9 hónaposan lehet tenni leghamarabb.

Így ha valaki “B” kategóriás jogosítvány szeretne szerezni, akkor 16,5 éves kortól jelentkezhet a tanfolyamra, 16 évesen és 9 hónaposan elvégezheti a KRESZ vizsgát és 17 évesen leteheti a forgalmi vizsgát. A többi kategóriára is – a szükséges életkor változással – ez vonatkozik.

Fontos megemlíteni, hogy ezek csupán az életkori feltételek a jogosítvány megszerzéséhez, amely mellé meg szükséges bizonyos okmányok megléte,illetve egyes kategóriáknál jártassági feltételek is vannak.

Ha a feltételeknek megfelelsz és szeretnél jelentkezni a tanfolyamra, akkor az árainkat ide kattintva találod meg. Ha szeretnéd jobban megismerni a tanfolyamok jogi szabályozását, akkor érdemes beleolvasni 24/2005. (IV. 21.) GKM rendeletbe.